in English  Suomeksi

MPO-tuotteet

MPO eli Multi-fiber Push On on monikuituliitin, jota hyödynnetään datakeskuksissa sekä sisäverkkokaapeloinneissa. MPO mahdollistaa usean kuidun (8,12 tai 24 kuitua) nopean liitoksen datakaappien välille. Joskus puhutaan myös MTP-liittimestä, joka on US Conec -yhtiön tavaramerkki – MPO- ja MTP-liitin on siis samanlainen. Monikuituliittimen suuri etu on sen ylivoimainen pakkaustiheys esimerkiksi tavalliseen LC- tai SC-liittimeen verrattuna; yhdellä kytkennällä saadaan kiinni jopa 24 kuitua.

MPO on määritelty IEC-61754-7 standardissa.

MPO käyttötarkoitus

MPO-kuituliitintä käytetään yleisimmin 40 Gbit eli 4x10 Gbit (QSFP) ja 100 Gbit eli 10x10 Gbit (CFP) yhteyksissä. MPO on käytössä muun muassa konesaleissa ja esimerkiksi yliopistojen ja operaattorien sisäverkkokaapeloinneissa. Monikuituliittimen pakkaustiheys on ylivoimainen tavalliseen LC- tai SC-liittimeen verrattuna.

MPO on pienikokoinen, joten 19” atk-kaapissa monikuituliitin säästää myös huomattavasti tilaa. Laitekaappien suunnittelussa varaudutaan kasvaviin kuitumääriin, jotka voivat olla jopa 1600-3200 kuitua. MPO:ta voidaan käyttää sekä yksimuoto- ja monimuotokaapelointiin.

MPO -käyttötapa

  • Paneeli
  • Moduuli
  • Trunk-kaapeli
  • Fanout-kaapeli
  • Adapteri

MPO-kuituyhteyteen tarvitaan vähintään paneeli, MPO/LC-moduuli ja kytkentäkaapeli. Paneeliin asennetaan MPO/LC-moduuli, johon kytketään Trunk-kaapeli tai Fanout-kaapeli. MPO-moduulissa on 8,12 tai 24 LC-liitintä (MM tai SM). Moduuli kiinnitetään 19" MPO-paneeliin eli asennusrautaan (1U). Yhteen paneeliin voidaan asentaa esimerkiksi 4 kpl MPO-moduuleita eli maksimissaan 96 kuitua. Moduulia käytetään valmiin MPO-kaapelin päättämiseen.

MPO-verkon vaimennus mitataan joko perinteisellä tehomittaparilla MPO/LC-moduulin LC-liittimistä tai vaihtoehtoisesti suoraan MPO-liittimestä MPO-tehomittaparillla. MPO-liittimien polariteetti on myös syytä varmentaa samalla. Tehomittapari mittaa kunkin kuidun erikseen ja ilmoittaa yksittäisten kuitujen vaimennuksen. Mittari on helppokäyttöinen, nopea ja mittaustulos tarkka. Mittari toimii sekä yksimuoto- että monimuotokuiduilla.

mpo

MPO-polariteetti

MPO-moduulia hankittaessa on erityisen tärkeää tietää Trunk-kaapelin polariteetti. TIA 568b.1-7 standardi määrittelee A, B ja C -tyyppiset MPO-liittimen polariteetit. Yleisimmin käytettävä kytkentämalli on A, jossa liittimen 1-kuitu menee 1-kuituun kummassakin päässä. MPO-polariteetteja eli kytkentämalleja ovat:

  • A eli suora kytkentä: 12-kuituisen liittimen 1-kuitu menee 1-kuituun kummassakin päässä.
  • B eli käänteinen kytkentä (reversed): 12-kuituisen liittimen 1-kuitu menee 12-kuituun toisessa päässä.
  • C eli parit ristiin kytkentä: 12-kuituisen liittimen kukin pari kytketään ristiin, 1-kuitu menee 2-kuituun ja 3-kuitu menee 4-kuituun ja niin edelleen.

Kuituyhteyksien nopeudet kasvavat jatkuvasti

Konesalien kuituyhteyksiltä vaaditaan nykyään yhä enemmän ja enemmän. Nopeudet kasvavat ja tuotteet kehittyvät. Viime aikoihin asti 10 Gbit/s yhteys oli huippunopea, nykyään 40 Gbit/s ja 100 Gbit/s yhteydet yleistyvät nopeasti. Multifiber Push On eli MPO on näiden uusien nopeiden kuituverkkojen yleisin liitinratkaisu. MPO on kompakti ja soveltuu jopa 100 Gbit/s nopeuksille.

Etkö löytänyt haluamaasi tuotetta?

Ota meihin yhteyttä niin avustamme tuotevalinnoissa.