AKTIIVILAITTEET

Aktiivilaite on laite, joka tarvitsee sähköä toimiakseen. Aktiivilaitteen vastakohta on passiivilaite eli laite, joka toimii ilman sähkönsyöttöä. Aktiivilaitteita käytetään tietoliikenneverkoissa esim. signaalin välittämiseen, muuttamiseen ja vahvistamiseen sekä tietoturvaan. Esimerkkejä aktiivilaitteista ovat mm. palomuurit ja reitittimet.

Aktiivilaitteita ovat esimerkiksi:

  • Ethernet-kytkimet
  • Palomuurit
  • Mediamuuntimet
  • UPS-virtalähteet
  • POE-virtalähteet

Aktiiviset verkkolaitteet

Reititin on tietoliikennettä siirtävä laite esim. tietokoneen ja internetin välissä. Reititin voi toimia langattomasti esim. 3G tai 4G-matkapuhelinverkossa. Palomuuri puolestaan on tietotekninen järjestelmä, joka estää asiattoman pääsyn verkosta toiseen esim. internetistä lähiverkkoon. Useimmiten palomuuria käytetään avoimesta verkkoyhteydestä tulevilta hyökkäyksiltä suojautumiseen. Palomuuri voi olla myös sisäänrakennettu reitittimeen, näitä käytetään yleisesti yksityiskäytössä.

Palomuurilaitteet ja -ohjelmat toimivat yleensä niin, että ne suodattavat erilaisten sääntöjen mukaan tulevista yhteyksistä pois kaiken muun paisti määritellyn sisällön. Nykyisin yhä enemmän suodatetaan myös ulkomaailmaan lähtevää liikennettä, jotta oman verkon käyttäjät eivät voi häiriköidä muiden verkkoihin. Esim. yritysten sisällä suositaan työntekijöiden tietokoneilta lähtevän liikenteen kontrollointia palomuurin avulla muun muassa tietosuojan turvaamiseksi.

Ethernet-kytkin yhdistää useita laitteita samaan verkkoon, eli sen avulla voidaan jakaa yksi langallinen tulo yhteys useammalle laitteelle. Ethernet-kytkimen avulla voidaan esim. yhdistää kaikki kodin verkkopistorasiat yhteen verkkoliittymään. 

Mediamuuntimet

Mediamuunnin on nimensä mukainen laite, joka muuntaa signaaliin yhdestä mediasta toiseen – useimmiten RJ-45 kupariethernet-signaalista optiseksi signaaliksi valokuituun. RJ-45 kupariethernet kytketään mediamuuntimeen, jonka toiselle puolelle kytketään valokuituyhteys. Mediamuunnin muuttaa Ethernet-signaalin valoksi; prosessi toistuu kuidun toisessa päässä, jossa mediamuunnin muuttaa signaalin jälleen kupariethernet-verkkoon sopivaksi signaaliksi.

Mediamuuntimessa yksi signaali menee sisään ja toinen tulee ulos. Mikäli halutaan muuntaa useampi signaali samassa laitteessa, kyseessä on Ethernet-kytkin, jonka toimintaperiaate on erilainen. Joissain mediamuuntimissa voidaan käyttää myös SFP-transceivereitä kiinteiden kuituporttien sijaan. Mediamuuntimia löytyy erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niitä käytetään muun muassa konesaleissa ja atk-ristikytkennässä. Mediamuuntimet ovat käytössä myös rakennusten sisäisissä yhteyksissä sekä kiinteistöjen välisissä yhteyksissä. 

Virtalähteet

POE (Power over Ethernet) on tekniikka, jolla lähiverkkoon yhdistetylle laitteelle voidaan järjestää virransyöttö saman kierretyn parikaapelin avulla, jota laite käyttää verkkoliikenteeseen. POE-standardi olettaa kaapeloinnin olevan vähintään CAT6-tasoa. Tavanomaisia käyttösovelluksia ovat mm. WLAN-tukiasemat ja -sillat, IP-valvontakamerat, IP-pöytäpuhelimet sekä pienet tietokoneet.

Power over Ethernet on standardoitu IEEE 802.3af-standardissa ja yksittäisen liitettävän laitteen (PD = Powered Device) suurin tehontarve saa olla 15,4 W ja jännite 48 V. Kaapelin pituus ei saa ylittää 100 metriä. Suurempaan tehontarpeeseen on määritelty PoE+ (PoE plus), joka määritellään standardissa IEEE 802.3at. PoE+ laitteen suurin tehontarve saa olla 25,5 W. PoE+ standardin syöttöteho on maksimissaan 30 W. Tällöin kaapeloinnin taso pitää olla vähintään CAT6a.

UPS (Uninterrupted Power Supply) eli keskeytymätön virtalähde suojaa elektroniikkaa ja takaa niille jatkuvan virransyötön sähkökatkosten tai poikkeavien jännitemuutosten aikana. UPS mahdollistaa siihen kytketyille laitteille jatkuvan virransyötön ja ylijännitesuojan. UPS-virtalähteitä käytetään yleisesti kriittisten järjestelmien varavirtana esim. sairaaloissa ja datakeskuksissa, mutta niitä voidaan käyttää missä tahansa kohteessa missä halutaan varmistaa katkeamaton ja laadukas virta laitteelle missä tahansa tilanteessa. 

AKTIIVILAITTEET BCCshop-verkkokaupassa

BCCshopista löydät laajan ja jatkuvasti kasvavan valikoiman laatutuotteita – tee ostokset silloin kuin sinulle sopii! Jos et löydä etsimääsi tuotetta, tarvitset lisätietoja, apua tuotteen valinnassa tai räätälöityjä ratkaisuja, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

3G/4G/5G mobiilireitittimet

Palomuurit

Transponderit

UPS

POE

Ethernet-kytkimet

Muut aktiivilaitetuotteet