Transceiverit

Lähetin-vastaanotinmoduulit eli transceiverit muuttavat sähköisen signaalin optiseksi. Nykyään yleisin moduulityyppi on SFP+, joka toimii 10 Gbit/s nopeudella. Muita moduulityyppejä ovat SFP, XFP, X2, QSFP, QSFP+, QSFP28, CFP, CFP2, CFP4 ja DD (QSFP-DD) uusimpana.

Transceiverit soveltuvat Ethernet, Fibre Channel ja PON-yhteyksiin jopa 800 Gbit/s nopeudella. Transceivereitä valmistetaan käytön mukaan erilaisia konesalien ja rakennusten sisäisten yhteyksien käyttöön sekä pidemmille matkoille, jopa maiden välisiin yhteyksiin. SFP-moduulit toimivat moitteettomasti suurissakin nopeuksissa, ja lämpötilan vaihteluissa ja valokuituyhteys on häiriötön. Transceivereitä voidaan käyttää -40…+85 °C välisissä lämpötiloissa. Kaikki BCC Solutionsin tuotteet täyttävät SFP MSA -standardin vaatimukset.

Transceivereitä on monimuoto- sekä yksimuotokuiduille. Rakennuksen sisäisessä tiedonsiirrossa käytetään yksimuoto- ja monimuotokuituja. Operaattorit ja palveluntarjoajat rakentavat ulkoiset verkot yksimuotokuidulla. Yksimuotokuidun ydin on 9 μm ja monimuotokuidun 50 μm tai 62,5 μm. Yksimuotokuitu vaimenee signaalikuitua vähemmän ja mahdollistaa näin pidemmät yhteydet. Monimuotokuidulle tarkoitetuista transceiveristä käytetään yleensä nimitystä SX (1 Gbit/s) tai SR (10 Gbit/s). Yksimuoto-transceivereissä valikoima on laajempi, aina 10 km (LX/LR) mallista 120 km (EZX) malliin. 

SFP

SFP (Small Form Pluggable) on optinen transceiver, joka muuntaa sähköisen signaalin valokuidulle sopivaksi. Transceivereitä valmistetaan käytön mukaan erilaisia konesalien ja rakennusten sisäisten yhteyksien käyttöön sekä pidemmille matkoille, jopa maiden välisiin yhteyksiin.

SFP on vanha yleisnimitys monelle eri laitekannalle: SFP-transceiverit toimivat 100 Mbit/s – 4 Gbit/s nopeudella, samoin kuin SFP:n edeltäjä GBIC, joka on nykyään poistunut käytöstä, mutta on edelleen käytössä joissain vanhoissa ratkaisuissa. Tämän hetken suosituinta transceiver-mallia SFP+-moduulia vastaavat mallit XFP, Xenpak ja X2 ovat myös poistumassa käytöstä.

Transceivereiden eli tuttavallisemmin ”plugareiden” teknologia ja nopeus kehittyvät koko ajan, samaa tahtia pienenee myös moduulien koko. QSFP-moduuleita käytetään 40 Gbit/s yhteyksissä. CFP, CFP2 ja CFP4 -moduuleita käytetään 100 Gbit/s yhteyksissä. Optisten transceivereiden lisäksi on olemassa myös kupari SFP moduuleita, jotka kytketään standardilla RJ-45 kaapelilla. Kupari SFP (GLC-T) moduulit tukevat 10/100/1000Mbit/s nopeuksia. 

Fibre Channel

Levyjärjestelmien väliseen tiedonsiirtoon käytetään Fibre Channel -liikennettä, joka toimii yleensä nopeuksilla 8, 16, 32 tai 64 Gbit/s. Fiber Channel on optimoitu nimeen omaan levyjärjestelmien väliseen tiedonsiirtoon, ja se on koodattu eri tavalla kuin Ethernet-tiedonsiirto, joka toimii 1 Gbit/s, 10 Gbit/s ja 100 Gbit/s nopeuksilla. Fyysisesti sama SFP-transceiver toimii molemmissa järjestelmissä, sekä 8 Gbit/s että 10 Gbit/s nopeuksilla – laite koodataan käyttötarkoituksen mukaan. 32 ja 64 Gbit/s Fibre Channel yleistyy kovaa vauhtia ja on tällä hetkellä markkinoiden ykköstuote.

Pitkän matkan transceiverit

Palveluntarjoajat käyttävät ulkoisten verkkojen rakentamiseen pitkän matkan CWDM- ja DWDM-transceivereitä. Nämä transceiverit on tehty yksimuotokuidulle, ja ne pystyvät käyttävät hyväkseen useita ”kanavia”, jolloin yhdelle valokuituyhteydelle ajetaan montaa eri aallonpituutta, jolloin yhdelle kuituparille saadaan jopa 80 yhteyttä. CWDM- ja DWDM-transceivereiden tuotekoodi rakentuu BCC Solutionsin tuotteissa seuraavasti: esim. AB-GLC-C47-D-C tarkoittaa 1 Gbit mallia ja 1470 nm aallonpituutta, D merkitsee Digital Diagnostic Monitoring -termiä ja C tarkoittaa Cisco-yhteensopivaa.

Kehittyneemmät transceiverit

Uusimpana transceiverina markkinoilla on QSFP-DD mallit, ne pystyvät jopa 800 Gbit/s nopeuteen. Tämän uuden transceiverin yleistymistä hidastaa vielä jonkin verran DD-liityntämahdollisuuden puuttuminen reitittimistä/kytkimistä. 100Gbit/s nopeuden QSFP28 transceiverit ovat yleisesti verkkolaitteissa käytössä ja edustavat tämän päivän yleisintä liityntää.

Muut transceiver-tuotteet

Optisten transceivereiden lisäksi on olemassa myös kupari-SFP-moduuleita, joiden kytkemiseen käytetään standardimallista RJ-45-kaapelia. Kupari-SFP (GLC-T) -moduulit tukevat 10/100/1000 Mbit/s nopeuksia. 

DAC-kaapeleita (Direct Attach Cable) käytetään aina kytkimien välillä. DAC on kiinteä kuparikaapeli SFP+ / QSFP+ / QSFP28 -liitynnällä. Kun DAC-kaapelin maksimipituus ylittyy, käytetään AOC-kaapelia (Active Optical Cable), joka kiinteä optinen kaapeli. AOC-kaapeleita käytetään aina kytkimien välillä. Etäisyys kuituvaimennuksen ja aallonpituuden mukaisesti. 

Transceiverit BCCshop-verkkokaupassa

BCCshopista löydät laajan ja jatkuvasti kasvavan valikoiman laatutuotteita – tee ostokset silloin kuin sinulle sopii! Jos et löydä etsimääsi tuotetta, tarvitset lisätietoja, apua tuotteen valinnassa tai räätälöityjä ratkaisuja, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

SFP-transceiverit

RJ45 kupari 1G/10G

10G/16G/32G -transceiverit

25G/40G/50G -transceiverit

100G/400G -transceiverit

DAC

AOC