Valokuitutuotteet

Valokuitu on ohut, lasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa valon avulla suurilla nopeuksilla. Valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on käytännössä rajaton. Valokuitutekniikan nopeus ja luotettavuus ovat ylivoimaisia muihin yhteyksiin verrattuna. Valokaapeli ja kuituyhteys mahdollistavat monipuoliset ja modernit tietoliikennepalvelut – kaikki palvelut, jotka toimivat verkossa voidaan toteuttaa kuidulla. Valokuituteknologia kehittyy koko ajan ja tulee olemaan vastaus myös tulevai- suuden haasteisiin.

Eri tekniikoiden tiedonsiirtonopeudet:

  • VDSL2 max 100 Mbit/s
  • Kaapeli max 200 Mbit/s
  • Mobiilinetti max 300 Mbit/s (yleisimmin nopeudet ovat 50 Mbit/s luokkaa)
  • Valokuitu kotiverkossa max 1000 Mbit/s
  • Valokuitu runkoverkossa max 400 Gbit/s
Tulevaisuudessa valokuituverkkojen nopeudet tulevat kasvamaan entisestään.

Valokaapeli

Valokaapeli koostuu useista erittäin ohuista optisista kuiduista, joissa signaali kulkee valona eri aallonpituuksilla. Kuidussa on 9μ ydin (core), jota ympäröi 125 μm kuori (cladding). 250 μm pinnoite eli ensiöpäällyste (coating) suojaa kuitua mekaaniselta rasitukselta. Joihinkin kuituihin voidaan laittaa lisäksi 900 μm toisiopäällyste. Yksittäisistä valokuiduista valmistetaan valo- kaapeleita, jotka sisältävät useita valokuituja. Yksi valokaapeli koostuu 4–192 valokuidusta.

Valokaapeli on verkkojärjestelmien kiistaton ykkönen – nopeudet ja tiedonsiirtomäärät ovat ylivertaisia. Ennen valokaape- leita ja valokuituverkkoja puhe välittyi viiveellä esimerkiksi mannerten välisissä puheluyhteyksissä; valokuituverkossa tieto kulkee jopa 200 000 m/s, tiedonsiirto on erittäin nopea ja viive on vähäinen. Valokaapeli on käytössä esimerkiksi suurten no- peuksien runkoverkoissa sekä mannerten välisissä merikaapeleissa.

Yksimuotokuidut

Yksimuotokuituja käytetään pitkien välimatkojen tietoliikenneverkoissa, kuten operaattorien ja palveluntarjoajien runkover- koissa ja mannerten välisissä yhteyksissä. Yksimuotokuidun ydin on erittäin pieni – kuiduissa kulkevassa valossa ei esiinny hajaantumista, joten yhteys on erityisen tarkka ja häiriötön.

Yksimuotokuidun ydin on halkaisijaltaan 9 mikrometriä (9 μm eli 0,009 mm). Valo heijastuu suoraan kuidun toisesta päästä toiseen. Yksimuotokuidussa käytettävä lasi on puhtainta mahdollista – tämä mahdollistaa useiden kilometrien mittaiset tarkat yhteydet. Kun rakennetaan todella pitkiä yhteyksiä, käytetään valokuidussa optisia vahvistimia (EDFA, Erbium Doped Fiber Amplifier) vahvistamaan optista signaalia – tällöin signaali kulkee koko matkan valona eikä sitä ole tarvetta muuttaa välillä sähköiseen muotoon.

Monimuotokuidut

Monimuotokuitua käytetään lyhyemmän matkan yhteyksissä, tyypillisesti rakennuksen sisäisessä tiedonsiirrossa. Moni- muotokuitujen ytimet ovat yksimuotokuituja suurempia, ytimet ovat halkaisijaltaan joko 62,5 μm tai 50 μm (62,5/50 mi- krometriä). Valo heijastuu ytimen ja kuoren rajapinnasta eteenpäin. Monimuotokuituluokkia ovat OM1, OM2, OM3 ja OM4. Vanhat momimuotoluokat 62,5 μ OM1 ja OM2 kuidut ovat poistuneet ja uudet 50 μ OM3 ja OM4 yleistyneet. Uusin OM5 on tarkoitettu data-center ympäristöön. Monimuotokuitu on edullinen ja sopiva ratkaisu maksimissaan muutaman kilometrin matkoille, ja niitä käytetään joko sisätiloissa tai rakennusten välisissä yhteyksissä.

Valokuituverkkotuotteet

Kytkentäkuidut ovat määrämittaisia valokaapeleita, joissa on liittimet valmiiksi asennettuna. Valmiita kytkentäkuituja on saatavissa monissa eri pituuksissa. Häntäkuidut puolestaan ovat valokaapeleita, joissa vain toisessa päässä on liitin valmiina ja toinen pää on tyhjä. Häntäkuitujen pääasiallinen käyttö on optisten kaapeleiden päättäminen. Tyhjä pää liitetään hitsaamalla päätettävän kaapelin päähän. Asennuksia nopeuttava MPO (Multi-fiber Push On) eli monikuituliitin mahdollistaa usean kuidun (8, 12 tai 24) liittämisen kerralla esim. datakaappien välille. Monikuituliittimen suuri etu on sen ylivoimainen pakkaus- tiheys esimerkiksi tavalliseen LC- tai SC-liittimeen verrattuna. Joskus puhutaan myös MTP-liittimestä, joka on US Conec -yhtiön tavaramerkki – MPO ja MTP ovat siis sama asia.

Valokuitujen kanssa työskenneltäessä on syytä muistaa myös puhtaus, sillä se on äärimmäisen tärkeää luotettavan signaalin välityksen kannalta. Valokuitujen puhdistukseen käytetään erikoistyökaluja, kuten liitinpään puhtauden tarkistukseen tarkoitettuja kuitumikroskooppeja. Lisäksi valokuitujen puhdistukseen löytyy omat erikoisaineet ja tarvikkeet, kuten vanupuikot, pyyhkeet, puhdistussprayt ja muut erilaiset puhdistuskemikaalit.

Valokuitutuotteet BCCshop-verkkokaupassa

BCCshopista löydät laajan ja jatkuvasti kasvavan valikoiman laatutuotteita – tee ostokset silloin kuin sinulle sopii! Jos et löydä etsimääsi tuotetta, tarvitset lisätietoja, apua tuotteen valinnassa tai räätälöityjä ratkaisuja, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kytkentäkuidut

Jatkos- ja päätekotelot

Adapterit