Tuoteryhmät Kuitumittalaitteet
Kuitututka, eli OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), käyttää valon takaisinheijastumista analysoidakseen kuituja. Se ottaa ’snapshotteja’ kuidun optisista ominaisuuksista lähettämällä valopulssin kuidun toiseen päähän ja mittaamalla takaisinheijastuneen valon määrää ja heijastumisaikaa.
OTDR lähettää valopulsseja kuituun hyvin laajalla aallonpituusvalikoimalla ja analysoi minimaaliset valonsäteen palaset, jotka heijastuvat takaisin kuidun virhekohdista. Ne käyttävät monimutkaisia prosesseja määrittääkseen heijastuksen koon ja etäisyyden eli virhekohdan suuruuden ja esiintymiskohdan. Takaisinheijastukset luokitellaan joko kuitujatkoksiksi, liittimiksi tai epäjatkuvuuskohdaksi.
Kuitututkaa käytetään määrittämään ja löytämään kuidun katkoja ja virhekohtia sekä mittaamaan kuituverkon vaimennusta. Tutkalla voidaan myös mitata kuidun liitos- ja hitsauskohtien laadukkuutta. Mahdolliset katkokset ja muut ongelmakohdat pystytään paikantamaan erittäin tarkasti laadukkaan kuitututkan avulla.
Optiset tehomittaparit koostuvat optisesta tehomittarista ja optisesta valolähteestä. Optiset tehomittarit soveltuvat sekä monimuoto- että yksimuotokaapelien mittauksiin. Tehomittari mittaa optisen signaalin tehotason ja näyttää sen desibeleinä. Optiset valolähteet ovat useimmiten joko monimuoto- tai yksimuotolähteitä. Yksinkertaisimmillaan optiset mittaukset ovat vaimennusmittauksia, joiden tulokset kirjataan manuaalisesti mittauspöytäkirjoihin. Kun mitattavia kuitulinkkejä on paljon, on tehokkain vaihtoehto käyttää sertifioivaa optista kuitutesteriä.
Videomikroskoopilla voidaan tutkia kaapeliliitoksia ja jatkoksia esim. lian varalta. Videomikroskooppi voidaan yleensä liittää USB-liitännällä tietokoneeseen tai suoraan kuitututkaan.
Muita kuitumittalaitteita ovat mm. dispersiomittarit, joilla voidaan mitata dispersion määrä kuidussa. Fysiikassa dispersio tarkoittaa sitä, että aallon etenemisnopeus riippuu sen taajuudesta.