Oskilloskoopit ja mittapäät

Oskilloskooppi on elektroniikassa ja sähkötekniikassa käytettävä perustyökalu, joka näyttää ja mittaa minkä muotoista sähkö on. Oskilloskoopin kuva kertoo sähkön aaltomuodon, jonka perusteella voidaan kertoa mm., onko laite toimintakuntoinen vai tarvitseeko se viankorjausta.

Oskilloskooppeja on käytössä käytännössä kaikilla, jotka ovat vähänkin tekemisissä sähkön kanssa, kuten esimerkiksi kouluilla, elektroniikkasuunnittelijoilla ja elektroniikkahuollossa.

Oskilloskooppi mittaa jännitearvoa ajan funktiona. Aika- ja jännitearvoa voidaan säätää mitattavan signaalin mukaan. Oskilloskoopin mittapäätä vaihtamalla voidaan mitata pieniä (millivoltti, mV) ja suuria (kilovoltti, kV) jännitteitä sekä virtoja (A). Oskilloskooppi toimii kuten piirturi – mutta nopeammin, ja siksi se on parhaimmillaan nopeiden ilmiöiden tarkastelussa ja vianhaussa. Nykyaikaisessa digitaalioskilloskoopissa voi olla 2, 4, 6 tai 8 kpl analogisia sisääntulokanavia ja kaistaleveydet yltävät useimpiin Gigahertseihin.

Oskilloskoopin ominaisuudet

Oskilloskooppi on nykyään useimmiten digitaalinen. Mittasuure muutetaan digitaaliseen muotoon A/D-muuntimella, jonka arvo piirretään laitteen näytöllä. Digitaalinen signaali on myös mahdollista siirtää tietokoneelle jatkoanalyysiä varten, ja näytöstä on mahdollista ottaa kuvakopio dokumentaatiota varten.

Mikä oskilloskoopeissa eroaa toisistaan?

Oskilloskoopit eroavat toisistaan viidessä pääasiallisessa ominaisuudessa:
  • kanavien määrä
  • kaistaleveys
  • näytteenottonopeus
  • muistikapasiteetti
  • RF-mittauskyky
Oskilloskooppeja on useita malleja – eri käyttösovelluksissa tarvitaan esimerkiksi eri määrä kanavia. Oskilloskooppien kaistaleveys vaihtelee riippuen siitä, miten nopeita signaaleja laitteella pitää mitata. Valtaosa oskilloskoopeista on muistioskilloskooppeja, jolloin ilmiö voidaan pysäyttää näyttöön. Jos kyseessä on vikatilanne, niin ilmiötä voidaan tutkia näytössä myös sen esiintymisen jälkeen. Oskilloskooppien muistikapasiteetti vaihtelee – ja toiset sovellukset tarvitsevat pidempää muistia kuin toiset. Joissakin malleissa muisti voidaan jakaa osiin, joka mahdollistaa harvoin toistuvien, mutta nopeiden ilmiöiden tarkan tallentamisen.

Oskilloskooppi – käyttökohteet ja sovellukset

Oskilloskooppia käytetään muun muassa elektroniikan tuotekehitys, tuotannossa sekä huollossa. Lisäksi sitä käytetään oppilaitoksissa ja yliopistoissa, joissa opetetaan elektroniikkaa sekä fysiikkaa. Elektroniikkasuunnittelijat käyttävät oskilloskooppia työssään säännöllisesti – niitä on käytössä kaikilla teollisuuden aloilla ja myös muissa elektroniikkasuunnittelun sovelluksissa. Esimerkiksi kännykän, tietokoneen ja television ominaisuuksia mitataan oskilloskoopilla suunnittelu- ja valmistusvaiheissa. Myös elektroniikkahuollossa oskilloskooppeja käytetään ahkerasti. Oskilloskoopilla mitataan sähköisen signaalin muotoa, korkeutta, leveyttä sekä nousu- ja laskuaikaa, joiden perusteella ja voidaan määritellä mahdollisia vikoja ja vianaiheuttajia.

Oskilloskoopit ja mittapäät BCCshop-verkkokaupassa

BCCshopista löydät laajan ja jatkuvasti kasvavan valikoiman laatutuotteita – tee ostokset silloin kuin sinulle sopii! Jos et löydä etsimääsi tuotetta, tarvitset lisätietoja, apua tuotteen valinnassa tai räätälöityjä ratkaisuja, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Oskilloskoopit

USB-oskilloskoopit ja mittapäät

Analysointiohjelmistot