Tuoteryhmät Tietoliikenteen mittauslaitteet
Tietoliikenteen toimivuuden varmistamiseksi voidaan käyttää erilaisia mittalaitteita riippuen tietoliikenteen käyttämästä yhteystyypistä. Malleja on aina yksinkertaisista yhden liitännän testereistä langattomiin WLAN-verkkojen analysaattoreihin.
Lähiverkon (Ethernet) vianhaku on oikeilla työkaluilla yksinkertaista, kunhan perustiedot ovat hallussa. Kriittisin komponentti lähiverkossa on usein Ethernet-kytkin. Se välittää Ethernet-kehykset vastaanottajille Ethernet tasolla eli L2-tasolla siltaperiaatteella. Tästä syystä vikojen selvityksessä passiivinen perinteinen analysaattori ei riitä, sillä liikennettä on vaikea saada analysaattorissa näkyviin. Analysaattorin lisäksi tarvitaan yksi tai useampi näistä: TAP, packet broker, port mirroring.
Ylläpidolle on tärkeää, että kytkintä voidaan hallita. Hallittava kytkin osaa laskea liikenne- ja virhemääriä porttikohtaisesti SNMP/RMON-työkalun avulla. Helpoimmillaan SNMP/RMON-työkalu on verkkotesteri.
Teollisuus-Ethernet verkkojen mittauksia voidaan tehdä tavallisilla verkkotestereillä, mutta esimerkiksi PROFINET-verkon liikenteen analysointiin kannattaa käyttää siihen kehitettyjä testereitä ja analysaattoreita.
Tyypillisimmät verkkoviat selviävät pelkästään verkkotesteriä käyttämällä. Testereitä on helppo käyttää, sillä ne ovat itsenäisiä laitteita, jotka ovat toimintavalmiita heti käynnistyksen jälkeen – toisin kuin kannettava tietokone ja analysointiohjelma.
Testerivalikoima on ominaisuuksia katsottaessa laaja. Yksinkertaisimmillaan verkkotesteri testaa yhden verkkoliitännän kerralla ja kertoo vain, onko yhteys muodostettu. Monipuolisimmat verkkotesterit analysoivat verkon palveluita, skannaavat verkkoja ja lukevat SNMP-tietoja laitteilta ja näyttävät keräämänsä tiedon selkeästi vianhakuun sopivasti. Tämä helpottaa vianhakua oleellisesti.
Verkkotesteri tekee osan mittauksista, joita protokolla-analysaattori on tyypillisesti tehnyt. Se analysoi näkemäänsä liikennettä ja esittää statistiikkaa kuormituksista, protokollista ja virheistä. Niissä on protokollatason testejä kuten IP-Ping yhteystesti ja tupla-IP osoitteiden havaitseminen. Malleissa on tyypillisesti SNMP/RMON aktiivilaitteiden tuki, joten niillä voidaan selvittää esim. kytkimien porttikohtaista liikennettä ja virheitä. Verkon kuormitusta voidaan simuloida käyttämällä verkkotesterin liikenteen generointi -toimintoa. Näin voidaan testata vaikkapa kytkimen tai reitittimen suorituskykyä.
Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on verkon skannaus. Verkkotesteri skannaa verkon ja selvittää kunkin verkkoon kytketyn laitteen ominaisuudet, osoitteet ja nimet. Se pystyy lukemaan kytkimiltä porttien liikennelaskureita ja tällä tavoin selvittää liikennemäärät sekä virheet kytkimien porteista.
Verkkotestereillä voidaan aktiiviverkon mittausten lisäksi testata kaapelointia ja havaita niiden perusvikoja, kuten katkokset, oikosulut ja jaetut parit. Niiden mittausominaisuudet eivät korvaa kunnon kaapelitesteriä, mutta niiden avulla voidaan kuitenkin varmistaa kaapelin kunto perustasolla.
Verkko-ongelmien siirtyminen MAC-tasolta ylemmille tasoille edellyttää hyviä SNMP/RMON-ominaisuuksia. Selvitettäessä sovellus- tai protokollatason ongelmia on kehysten purku ja kehyksen tietojen yksityiskohtainen esittäminen joskus välttämätöntä. Verkkotesterit analysoivat näkemäänsä liikennettä, mutta ne eivät välttämättä paljasta kehysten dataosan sisältämää tietoa käyttäjille. Mikäli verkkotesteri ei pysty purkamaan liikennettä, saattaa se haitata nykyaikaisten verkkojen ongelmien selvitystä.